Bokashi - Ghidul Începătorului

Ce resturi punem în compost | Ce este permis și ce anume ar trebui evitat

Depozitarea resturilor de mâncare într-un coș de gunoi Bokashi Organko este o modalitate excelentă de reducere a deșeurilor alimentare din gospodăria ta. Cercetările arată că procesul de compostare la domiciliu poate reduce volumul de deșeuri organice cu până la 25%. Mai puține deșeuri organice înseamnă, de asemenea, mai puține emisii și un mediu mai sănătos pentru toată lumea.

Sună grozav, nu?

Datorită formei sale compacte, coșul Bokashi Organko poate fi așezat convenabil pe blatul din bucătărie sau sub chiuvetă. Prin urmare, este întotdeauna acolo când avem nevoie de el.

Coșurile Bokashi Organko au un design premiat, așa cum este modelul Bokashi Organko 2, și au un mecanism special de închidere, etanș, care împiedică mirosurile neplăcute să își facă de cap în bucătăria ta.

O modalitate excelentă de a produce propriul compost

Pe lângă reducerea deșeurilor organice din gospodărie, compostarea la domiciliu este, de asemenea, o modalitate excelentă de a produce propriul îngrășământ organic. Procesul de fermentație din compostorul Bokashi Organko generează lichid Bokashi, care poate fi diluat cu apă și utilizat pentru fertilizarea culturilor. Mai mult, masa de compost din coșul de gunoi Bokashi Organko va îmbunătăți semnificativ calitatea solului din grădină și te va ajuta să produci propriile legume sănătoase. Cu toate acestea, pentru a produce compost de primă calitate, trebuie să respecți câteva reguli. Prin urmare, să aruncăm o privire asupra resturilor care vor aduce beneficii compostului tău și ceea ce este mai bine să aruncați în coșul de gunoi obișnuit decât să depozitați în compostor.

Ce depozităm în compostorul Bokashi Organko?

Răspunsul este simplu: aproape orice tip de deșeuri organice! Acestea sunt mai mult decât binevenite în coșul de gunoi bokashi. 

  • Fructele și legumele sunt probabil cele mai evidente alegeri. Inclusiv, coji de citrice și banane, dar nu uita să scoți etichetele autocolante pe care le-ar putea avea.
  • Al doilea tip de deșeuri biologice cel mai adesea întâlnit îl reprezintă resturile de mâncare gătită. Practic, toate alimentele gătite sunt excelente pentru compostare. Inclusiv carne. Nu doar carne gătită și la grătar, ci și crudă. Același lucru este valabil și pentru pește. Singurul lucru de care trebuie să ții cont este că nu poți depozita oase mari, ci doar unele mai mici.
  • Produsele lactate precum brânza și iaurtul sunt în regulă, atâta timp cât nu sunt prea fluide.
  • Ouăle și cojile de ouă sunt excelente pentru compost, întrucât includ într-adevăr o mulțime de substanțe nutritive benefice.
  • Pâine de tot felul.
  • Zațul de cafea și resturile de ceai sunt binevenite.
  • Chiar și pungile de ceai sunt în regulă, deoarece se pot descompune fără probleme.
  • Și orice alte plante verzi, cum ar fi florile ofilite sau iarba tăiată.

Deșeuri organice pe care NU ar trebui să le punem în recipientul Bokashi Organko

Există două grupe mari de deșeuri organice pe care nu ar trebui să le introduci în coșul de compost:

  • Lichidele de orice fel nu sunt binevenite. Și aici includem apa, uleiul, oțetul, sucurile și laptele. Un nivel ridicat de umiditate într-un compostor Bokashi Organko va împiedica creșterea și reproducerea microorganismelor, care sunt foarte importante pentru procesul de fermentare. Acest lucru nu va opri doar întregul proces, ci va face și ca deșeurile organice să se degradeze în loc să fermenteze. Acestea fiind spuse, este de asemenea înțelept să lași alte resturi să se usuce înainte de a le introduce în compost.
  • Alte deșeuri organice pe care nu ar trebui să le introduci în compostor sunt oasele de mari dimensiuni care se descompun după mai mult timp, cenușa sau fecalele de animale.

Sperăm că ceea ce ai citit ți-a fost util și va face compostarea la domiciliu și mai ușoară. Dacă încă nu ai achiziționat un coș de gunoi Bokashi Organko, dar dorești să dai startul compostării chiar la tine acasă, acum este momentul să vizitezi magazinul nostru online și să studiezi compostoarele din ofertă. Există diferite tipuri, atât pentru bucătărie cât și pentru grădină.

Vezi AICI mai multe detalii

Spor la compostat!

Back to list

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.