În acest articol vom explica în detaliu procesul de fermentare care are loc în compostoarele Bokashi Organko și care sunt beneficiile pe care le aduce plantelor.
Chiar dacă fermentarea are loc la nivel microscopic și, prin urmare, este ascunsă privirii noastre, efectele sale sunt atât de evidente încât oamenii le-au observat (și gustat) cu mult înainte de a le putea înțelege.
Dacă am dori să o definim științific, fermentarea este un proces metabolic care produce modificări chimice în substraturile organice prin acțiunea enzimelor. În cele ce urmează vom detalia procesul de fermentare care începe când plasăm resturile de alimente și alte deșeuri organice în coșul de compostare Bokashi Organko.
Caracteristici cheie ale procesului de fermentare
Fermentarea anaerobă poate avea loc doar într-un mediu lipsit de oxigen sau în care regăsim oxigen în cantități extrem de mici. De aceea, coșurile de compostare adecvate, cum sunt Bokashi Organko, trebuie să aibă un mecanism special de etanșare, care să împiedice ca deșeurile organice să fie în contact cu aerul. În caz contrar, expunerea alimentelor va duce la degradarea oxidativă, iar resturile vor începe să putrezească.
Absența oxigenului creează mediul perfect pentru microorganismele benefice, care reprezintă, de fapt, elementul cheie în procesul de fermentare. Acceleratorul de compost Bokashi trebuie adăugat în mod constant peste resturile din coș pentru a permite deșeurilor organice să fermenteze fără probleme. Acest accelerator de compost este, de fapt, un amestec special de microorganisme benefice, apă, zahăr și diferite tipuri de tărâțe (grâu, orez etc.), fiecare având un rol vital, mai întâi în declanșarea procesului în sine și, ulterior, în derularea eficientă a acestuia.
Care sunt avantajele fermentării?
În urma fermentării, resturile organice nu își schimbă mult aspectul. Acestea devin mai moi și își pierd culorile vii, dar putem recunoaște materia inițială și formele sale. Ceea ce face fermentația atât de benefică este pierderea minimă a elementelor principale care construiesc compușii organici (carbon, oxigen, hidrogen și azot). Să luăm de exemplu azotul, care este unul dintre cele mai importante elemente pentru creșterea plantelor. Prin compostarea clasică, cea mai mare parte a azotului se pierde prin evaporare în atmosferă sub formă de diferite gaze (NH3, N2, N2O), în timp ce, prin procesul de fermentare, azotul organic din proteine este transformat în diverși aminoacizi precum ionul de amoniu (NH4) și chelații aminoacizilor, extrem de benefici pentru plante.
Cum putem folosi masa fermentată?
Întrucât masa fermentată prin metoda Bokashi nu își pierde proprietățile nutritive, ea reprezintă un mod benefic și total natural de a îmbogăți solul de grădină.
Pașii sunt extrem de simpli: masa rezultată în urma procesului de fermentare se îngroapă în pământ și, în decursul a 2-3 luni, se va descompune în totalitate. Ideea utilizării resturilor organice fermentate în grădinărit este din ce în ce mai răspândită și este implementată chiar la scale mai largi. În Coreea de Sud, de exemplu, grădinile publice sunt fertilizate cu resturi de alimente fermentate colectate de localnici. Faină idee, nu? Și acesta este doar un simplu exemplu despre cum știința poate îmbunătăți procesele naturale și le poate face utile pentru întreaga societate.
Și tu poți deveni o verigă a acestui ciclu prin care tot ce este luat din natură este returnat sub o formă extrem de benefică. Compostarea acasă nu a fost nicicând mai ușoară și nu este benefică doar la nivel individual, ci face ca planeta noastră să fie un loc mai bun.
Pentru că #FapteleMari se înfăptuiesc prin #ActiuniMici ❤