Primim adesea întrebări despre prezența mucegaiului în interiorul coșurilor Bokashi Organko, din timpul procesului de fermentare. Și răspunsul nostru este mereu același: nu intrați în panică!
Atunci când procesul de fermentație bokashi are loc în condiții optime – ați depozitat resturile alimentare în straturi, ați adăugat cantitatea recomandată de accelerator de compostare, iar resturile biodegradabile nu sunt putrezite – în interiorul coșului nu va fi prezent mucegai.
Totuși, dacă veți constata apariția mucegaiului, acesta poate fi un semn bun 😊 atunci când culoarea sa este una deschisă, în nuanțe de alb sau crem.
Dar poate fi și un semn că procesul de fermentație bokashi nu decurge corect, analizând în funcție de culoarea peliculei care se formează deasupra resturilor depozitate în coșul de compostare.
Mucegaiul alb în coșul Bokashi – semn bun sau rău?
Prezența mucegaiului alb în coșul de compostare Bokashi Organko nu este un motiv de ingrijorare, fiind unul benefic, semn ca procesul ce are loc în interiorul cosului este unul de fermentare și nu de putrefacție.
Fermentarea este doar una dintre multele metode de descompunere existente. Apare într-un mediu lipsit de oxigen (mai exact, când concentrația de O2 este sub 5 mg/l). Desigur, pentru ca procesul să aibă succes, trebuie să fie prezente microorganismele benefice EM. Din acest motiv, adăugăm acceleratorul de compostare peste resturile depozitate în coșurile Bokashi Organko.
Pentru a înțelege mucegaiul alb, este important să explicăm ce este acesta și cum se formează. Mucegaiul este un tip special de ciuperci care apare în număr mare, luând forma hifelor, formațiuni pe care le recunoaștem cu ușurință. Mai mult, trebuie să știți că ciupercile sunt unul dintre cele mai importante organisme care contribuie la procesul de descompunere a materiei organice. Ca atare, mucegaiul alb este „unul din elementele bune” în întregul proces de fermentare. Cu toate acestea, nu este întotdeauna prezent; apare doar atunci când sunt îndeplinite anumite condiții.
Ce este important de reținut este că nu trebuie să înlăturăm mucegaiul alb când apare, baza de compost nefiind compromisă.
Pelicula de mucegai alb poate apărea atunci când compostorul este umplut într-un ritm mai lent și există o cantitate mai mare de aer în interior. Este recomandat ca resturile organice să fie bine presate (când sunt adăugate) pentru a preveni formarea de buzunare de aer, evitând astfel și formarea peliculei de mucegai.
Mucegai albastru, verde sau negru?
Mucegaiul negru, albastru sau verde este un semn sigur al unei probleme cu pre-compostul bokashi. Aceste mucegaiuri de culoare mai închisă sunt dovezi de putrezire a resturilor și nu ar trebui să fie prezente în compostor dacă procesul de fermentare a fost realizat corespunzător. Și dacă totuși se întâmplă, soluțiile sunt fie să aruncați conținutul recipientului bokashi sau să îl îngropați adânc în pământ. Dacă decideți să îngropați resturile, asigurați-vă că adăugați și câteva măsuri de accelerator de compostare bokashi și nu mai umblați la ele câteva săptămâni bune. Pre-compostul se va descompune în cele din urmă în humus, contopindu-se cu solul.
În unele cazuri, dacă există doar puțin mucegai albastru, verde sau negru, este posibil să puteți recupera conținutul coșului. Adăugați câteva măsuri de tărâțe bokashi pe micul petic de mucegai și închideți capacul etanș. Reveniți peste o zi sau două să vedeți rezultatele. Microorganismele benefice EM din acceleratorul de compostare bokashi ar putea să aducă procesul de fermentare pe drumul cel bun și să salveze materia organică din interior.
Ce a dus la formarea mucegaiului și cum putem preveni în viitor?
Dacă observați mucegai într-o nuanță închisă pe deșeurile alimentare, asigurați-vă că ați respectat toate recomandările produsului pentru a preveni repetiția problemei. Cel mai frecvent, mucegaiul apare apare atunci când recipientul bokashi nu este închis ermetic, când recipientul este crăpat sau atunci când robinetul nu este închis corespunzător. De asemenea, este util să verificați dacă ați adăugat cantitatea potrivită de accelerator de compostare peste resturile organice. Cantitatea recomandată este de 20 ml de accelerator de compostare după fiecare strat de resturi alimentare de 5 cm, depozitate în compostor. Chiar mai mult dacă adăugați resturi greu compostabile, cum ar fi carnea, oasele sau anumite lactate.
Este util să vă asigurați că resturile organice adăugate nu prezintă mucegai în momentul în care le adăugați în coș.
O altă cauză comună este utilizarea unui accelerator de compostare bokashi al căror termen de valabilitate a expirat. Tărâțele care sunt vechi sau care au fost depozitate incorect de-a lungul timpului vor avea mult mai puține microorganisme active si vor fi ineficiente pentru compostarea bokashi.
Baza de compost Bokashi fără mucegai
Felicitări! Este rezultatul mult așteptat și un alt semn al unui coș sănătos.
Conținutul coșului ar trebui să aibă în continuare mirosul dulce-acrișor, ușor mustos, al compostării bokashi și procesul de fermentare poate continua!
Acestea fiind spuse, nu ne rămâne decât să vă urăm … Spor la compostat!