Bokashi - Ghidul Începătorului

Ce sunt microorganismele benefice EM – ingredientele “magice” din spatele procesului de fermentație Bokashi?

Cu siguranță, au fost momente când v-ați întrebat care este secretul din spatele metodei de compostare Bokashi. Răspunsul este unul cât se poate de simplu și natural – microorganismele benefice.

Pentru a înțelege ce sunt microrganismele benefice și cum acționează acestea, este necesar să formulăm o definiție a lor și a rolului pe care îl îndeplinesc în natură.

Microorganismele benefice EM

Microorganismele sunt mici unități ale vieții, prea mici pentru a fi observate cu ochiul liber, elemente pe care le regăsim peste tot în jurul nostru. Cu ajutorul lor se derulează procesele chimice ce fac posibilă viața în toate formele ei și joacă un rol extrem de important în menţinerea echilibrului ecologic.

În esență, microorganismele reprezintă baza piramidei ecologice. Efectuând procese chimice, ele fac posibilă funcționarea corectă a altor organisme. Fără microorganisme eficiente, viața așa cum o știm nu ar fi posibilă.

Microorganismele benefice constau, în principal, în culturi mixte de bacterii fotosintetice și lactice, drojdii, actinomicete și ciuperci active enzematic.

Oamenii de știință au studiat de-a lungul anilor existența microorganismelor în sol și le-au împărțit în două categorii: benefice și dăunătoare.

Cel care a descoperit un amestec optim de microorganisme benefice, numindu-le „microorganisme eficiente”, a fost expertul în horticultură – dr. Teruo Higa, de la Universitatea Ryukyus din Okinawa, Japonia.

Tehnologia EM și rolul ei în lumea modernă

După cum sugerează numele, aceste microorganisme pot fi extrem de folositoare în diverse domenii, precum agricultură, protecția mediului, cosmetică, construcții și chiar menaj. Agricultura și grădinăritul s-au dovedit a fi cele cu cel mai mare impact.

Tehnologia EM este deosebit de apreciată în agricultură și adesea asociată cu procesul de fermentație, deoarece microorganismele eficiente sporesc semnificativ diversitatea microbiană a solului, ajutându-ne să creștem alimente sănătoase.

La fel ca și în cazul solului de grădină, tehnologia EM poate fi folosită și pentru a îmbunătăți condițiile ecosistemelor acvatice, în special acolo unde creștem pești sau scoici destinate consumului. Odată ce microorganismele eficiente sunt adăugate în apă, acestea încep să descompună nămolul, ajutând astfel la curățarea apei și la echilibrarea biodiversității.

O altă întrebuințare a tehnologiei EM este cea din gospodărie. Microorgansimele benefice vor călători prin sistemul de canalizare și de acolo, direct în natură, oferind echilibrul atât de necesar, cu beneficii pentru toate speciile vii.

Rolul microorganismelor benefice în compostarea Bokashi

Acceleratorul de compostare Bokashi Biogen este secretul procesului de fermentație Bokashi. Acest amestec valoros de microorganisme eficiente, apă, zahăr și tărâțe de grâu, odată presărat peste deșeurile biodegradabile din interiorul coșului Bokashi Organko, acționează rapid, declanșând procesul de fermentație și ajutând la obținerea unui îngrășământ natural, lichidul Bokashi, o substanță bogată în nutrienți, extrem de benefică pentru plantele din grădină sau apartament atunci când este diluată cu apă. Principalul rezultat al procesului de fermentare din interiorul compostoarelor Bokashi Organko, la finalul celor două săptămâni de așteptare, este baza pentru compost Bokashi, bogată în microorganisme eficiente care vor îmbunătăți semnificativ calitatea solului unde va fi adăugată pentru a se finaliza procesul de descompunere.

Așadar, acesta este secretul: este un proces complet natural cu efecte pozitive asupra solului grădinii și, în consecință, asupra culturilor și mediului înconjurător.

Inapoi la lista

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.