Salut! Eu sunt Anna, grădinarul din umbra bunătăților care cresc în Anna’s Urban Garden, un mic proiect inițiat la începutul anului 2021, care are scopul de a promova grădinăritul urban, cu toate beneficiile și bucuriile sale și de a încuraja cât mai mulți oameni să experimenteze satisfacția de a-și crește singuri o parte din hrană și de a avea un stil de viață cât mai echilibrat și sustenabil.
Unul dintre multele motive pentru care am ales să grădinăresc în balcon este faptul că o iau razna când văd câtă hrană risipim zilnic. Mi s-a întâmplat, și nu o dată, să cumpăr din magazin legume, fructe și verdețuri care, pe când să le folosesc, le-am găsit alterate în frigider, după poate doar 1-2 zile de la cumpărare. Însă atâta timp cât am aceste bunătăți proaspete în balcon, folosesc strict cât am nevoie și evit astfel situațiile descrise mai sus.
Problema este că, oricât de mult mi-aș dori, nu voi reuși niciodată să produc în balcon suficientă hrană pentru o familie de 3 persoane, iar piața săptămânală este necesară. Încercăm, pe cât posibil să nu cumpărăm mai mult decât avem nevoie, însă pe ici-colo tot avem câte o mică scăpare. Și risipa se produce inevitabil. În toate gospodăriile. Iar pe mine, sincer, mă sperie situația și statisticile. Mai mult de jumătate din cele 6 MILIOANE de TONE de deșeuri generate anual de municipalitățile din România sunt bio-deșeuri. Adică resturi vegetale și animale care pot fi valorificate, transformate în compost care, la rândul lui ar îmbogăți solul și ar contribui semnificativ la creșterea calităților nutritive ale acestuia.
Din fericire, compostul poate fi obținut destul de ușor, mai ales dacă stai la casă. La apartament, în schimb, poate fi destul de dificil. De la începutul anului am început să mă documentez cu privire la cea mai bună soluție pentru a valorifica resturile biodegradabile la bloc. Și am tot eliminat variante până am aflat de metoda Bokashi. Aceasta este o metodă de pre-compostare prin fermentare, dezvoltată în Japonia și răspândită mai ales în Asia. Mi se pare cea mai bună metodă de a pre-composta în apartament din următoarele motive:
-
-
- Se pot adăuga toate tipurile de deșeu organic, inclusiv carne și lactate (care de regulă sunt interzise în alte metode de compostare)
- Procesul de fermentare are loc în mediu anaerob (în lipsa oxigenului), prin utilizarea unui accelerator îmbogățit cu microorganisme benefice
- Datorită acestor microorganisme, în urma fermentării nu se produce miros neplăcut
- In timpul procesului Bokashi se elimină un lichid bogat în nutrienți pe care îl folosesc ca fertilizant în grădină sau ca soluție ecologică pentru desfundarea țevilor.
-
Când Bokashi Home au adus pe piața din România kit-uri complete prin care pun la dispoziție tot ceea ce este necesar pentru a testa această metodă, clar n-am stat pe gânduri. Pe lângă oportunitatea apărută la țanc, aceste kit-uri mai au niște caracteristici care le-au adus un avantaj enorm în ceea ce mă privește:
- Sunt fabricate din plastic reciclat și sunt, la rândul lor, reciclabile.
- Cele alese de mine au o capacitate generoasă, de 16 L.
- Vin la pachet cu 1 kg de accelerator de compost îmbogățit cu microorganisme.
- Au design și culori plăcute, gama lor include și kit-uri cu un design special, care sunt atât de frumoase încât pot fi ținute la vedere în orice bucătărie.
Kit-ul meu a ajuns rapid, astfel că mi-am început experimentul foarte încântată. Manualul de utilizare explică în detaliu tot ce este musai de știut.
Pe scurt, am adunat resturi biodegradabile din bucătărie într-o caserolă mai mare, pe care am păstrat-o la frigider până s-a umplut.
Cu metoda Bokashi se pot adăuga în găletușa de fermentare mai multe tipuri de deșeuri biodegradabile decât la alte metode de compostare. În coș pot fi puse: fructe și legume – coji de citrice și de banane, mâncare preparată, carne, gătită și crudă, brânzeturi, pește, iaurt, ouă, oase de mici dimensiuni, pâine, zaț de cafea, pliculețe de ceai, flori ofilite, o cantitate mică de batiste de hârtie.
Prin metoda Bokashi nu se pot composta: fluide: oțet, suc, lapte, ulei, apă și alte materii precum: oase de dimensiuni mari, cenușă, excremente de animale, hârtie
Primul pas este să verifici ca robinetul atașat găletușei să fie închis. Apoi se adaugă sita pe fundul recipientului. Folosind recipientul de dozare inclus, se presară 20 ml de accelerator de compost, adică acele tărâțe incluse în kit. Mirosul lor este destul de puternic, seamănă bine cu cel al berii nefiltrate. După aceea am adăugat un strat de aproximativ 5 cm de resturi. Resturile le-am tăiat în bucăți mai mici pentru a facilita procesul de descompunere. După fiecare strat de deșeuri se presară o măsură de tărâțe. Folosind ustensila de presare, se presează bine-bine conținutul găleții pentru a ne asigura că nu rămân goluri de aer. Din resturile adunate am reușit să pun 2 straturi de deșeuri.
Am presărat cu încă o măsură de tărâțe și am pus capacul containerului, asigurându-mă că l-am închis etanș. Găletușa se depozitează în bucătărie, la temperatura camerei. Este destul de compactă, deci nu ocupă mult spațiu. Până când se umple iarăși caserola, îl las să-și facă treaba. Am ales metoda cu adunatul resturilor în caserolă pentru că nu este recomandat ca recipientul să fie deschisă des, o dată procesul început.
Mi-a luat cam 3 săptămâni să umplu găletușa. Am început să adaug resturi biodegradabile în 14 iulie și l-am umplut în 8 august. Asta înseamnă că mi-a luat 3 săptămâni să-l umplu cu resturile alimentare produse de o familie de 3 persoane. În condițiile în care gătim zilnic și consumăm o groază de fructe și legume, iar vara suntem mari iubitori de pepeni, deșeurile biodegradabile n-au fost puține.
Am observat că, de fiecare dată când deschid găletușa pentru a adăuga resturi, nivelul din data anterioară scade semnificativ datorită microorganismelor care-și fac bine treaba. Mi se pare un proces simplu, sustenabil și practic, iar mirosul nu este supărător deloc, ba din contră, cel puțin pentru mine, pentru că miroase exact ca murăturile pe care le punea bunica în copilărie
Ce-mi place foarte mult e că, o dată la 3-5 zile drenez lichidul care se adună la baza găletușei. De cele mai multe ori îl folosesc la fertilizarea plantelor din grădina mea urbană. Diluat cu apă este un îngrășământ excelent pentru fertilizarea plantelor de apartament și grădină. Concentrațiile recomandate sunt următoarele:
- 1 : 100 (1 dcl de lichid la 10 l de apă) pentru udare o dată pe săptămână sau mai puțin
- 1 : 200 (1 dcl de lichid la 20 l de apă) pentru udare frecventă zilnic (de câteva ori pe săptămână)
După ce au trecut cele 2 săptămâni recomandate pentru fermentarea resturilor biodegradabile adunate în găletușă, am amestecat baza pentru compost obținută cu substrat și am folosit amestecul pentru a umple o jardinieră pregătită pentru semănat verziciuni pentru salate, dacă tot a venit toamna și temperatura e deja numai bună pentru crescut spanac în balcon. Manualul de utilizare spune că amestecul de resturi fermentate cu substrat poate fi folosit la plante după 1-2 săptămâni, pentru ca Ph-ul solului obținut să se regleze, deoarece baza de compost crește aciditatea acestuia, afectând și dezvoltarea plantelor. Am și măsurat nivelul Ph-ului conținutului găletușei, apoi cel al amestecului și, într-adevăr, acesta era puțin sub valoarea recomandată pentru majoritatea culturilor (care este între 6 și 7), dar ar fi perfect pentru plantele care iubesc solurile acide, cum sunt afinii.
Procesul de fermentare mi se pare distractiv și sustenabil, iar faptul că pot folosi ceea ce rezultă în urma lui în grădină mi se pare un beneficiu major. Îmi place și că nu mai trebuie să duc gunoiul atât de des, deoarece ne ia mai mult timp să umplem coșul, având în vedere că toate resturile biodegradabile merg în găletușa Bokashi. 1 kg de tărâțe cu microorganisme sunt suficiente pentru a repeta procesul de încă cel puțin 5 ori. După ce am golit conținutul, am spălat găletușa bine cu apă, am lăsat-o să se usuce și am început din nou procesul, având resturi adunate în caserola din frigider.
O lună mai târziu am verificat substratul din jardinieră și, surpriză: absolut TOATE resturile s-au descompus! Am săpat până la fundul jardinierei și n-am mai găsit nici urmă din cele 16 l de resturi adăugate. Știu că exact acesta este rolul microorganismelor benefice din tărâțele Bokashi, dar, sincer, nu mă așteptam să dispară absolut TOT. Mi se pare incredibil rezultatul pentru că în găletușă de fermentare am pus coaja de la 3 pepeni verzi mari, coji de portocale, lămâi, avocado și multe alte resturi vegetale.
O surpriză foarte plăcută este faptul că am găsit și o râmă în substratul din ghiveci, iar asta demonstrează că resturile fermentate prin această metodă pot fi folosite fără probleme ca hrană pentru viermișorii din vermicompostoare, fără ca aceștia să fie afectați de aciditate și de resturile biodegradabile cum ar fi citricele care, în starea naturală, nu sunt agreate.
Am reverificat și Ph-ul care a crescut de la 5.5 la 6.5, ceea ce face ca solul să fie perfect pentru majoritatea culturilor. Am semănat o combinație de semințe de salată verde asiatică (Green in Snow, Red Giant, Mizuna și Red Mustard) de la Sativa Bio, varietăți rezistente la îngheț care vor da gust salatelor, iar nouă, un boost sănătos de vitamine. După 2 săptămâni au germinat și semințele, semn că substratul este unul sănătos și hrănitor.
Sunt foarte încântată de rezultatele metodei Bokashi, de acest kit și de faptul că am găsit un mod facil de a contribui la reducerea cantității de deșeuri care ajunge la groapa de gunoi.
Este responsabilitatea noastră să avem grijă de mediu, încercând să fim mai sustenabili și să producem mai puțină risipă. Și nu este greu deloc, atât timp cât ni se pun pe tavă soluții accesibile și care presupun atât de puțin efort din partea noastră, nu mai avem nici o scuză.
Între timp, eu am primit cel de-al doilea kit, pentru a putea colecta bio-deșeuri în continuare, în timp ce primul kit își duce la capăt procesul de fermentare.
Anna Kiss, fondator Anna’s Urban Garden
Sursă imagini: Annamaria Kiss
La Anna am vazut prima data setul de bokashi si l-am cumparat cadou pentru mama mea. Le-a umplut cu responsabilitate si apoi le-a golit dupa o luna intr-o groapa in sera. Mi-a mutat nasul… Speram sa miroasa mai putin…
Acum astept sa vad ce se intampla cu el, cat timp ar trebui sa il las in pamant pentru o descompunere completa?
Buna ziua, Andreea!
Multumim pentru feedback-ul transmis si ne bucura ca impartasesti cu noi experienta avuta cu recipientele Bokashi Organko.
Venim catre tine cu informatii suplimentare care speram sa fie folositoare. La deschiderea cosului, dupa finalizarea perioadei de fermentare, se va simti un miros usor intepator, specific acestui proces, insa nicidecum nu ar trebui sa fie unul greu de suportat.
Totusi, daca se intampla acest lucru, poate fi un indiciu ca ceva nu a functionat corect in timpul procesului de colectare a deseurilor. Cateva dintre cele mai frecvente situatii care pot conduce la aceasta situatie sunt: capacul nu a fost inchis corect (trebuie sa fie mereu inchis ermetic, cu exceptia momentelor cand adaugati resturile organice) sau stratul superior, ultimul adaugat, al deseurilor nu a fost acoperit cu o cantitate suficienta de accelerator bokashi.
Pe parcursul umplerii cosului este util sa presati bine resturile alimentare pentru a preveni formarea de buzunare de aer deoarece acestea pot elibera un miros neplacut, sa presarati 20 ml de accelerator de compostare la fiecare 5 cm de resturi alimentare si sa scurgeti lichidul Bokashi la fiecare 3-4 zile.
Cat priveste intrebarea referitoare la durata procesului de descompunere a bazei de compost odata ce a fost ingropata in sol, acesta poate dura 2 – 3 luni in medie, timp in care resturile se vor descompune in totalitate. Explicam pasii in acest video: https://www.youtube.com/watch?v=jHZYdt8YCdQ.
Speram ca aceste informatii sa fie de folos si suntem aici oricand vei avea nevoie de detalii sau doresti sa ne impartasesti informatii despre colectare sau actiuni de gradinarit: contact@bokashi.ro, in formularul de contact din website sau in mesaj privat pe pagina noastra de Facebook.
Echipa Bokashi Home