Compostarea este o modalitate excelentă de a gestiona deșeurile organice ale gospodăriei și a le valorifica precum resurse pentru sol. Folosind metoda bokashi, procesul va fi ușor și mereu la îndemână.
Pentru a explica modul de utilizare al unui coș de compostare bokashi și a vă ajuta să alegeți modelul potrivit nevoilor dvs, am pregătit acest scurt ghid de compostare bokashi.
De ce să compostați deșeurile organice
Atunci când sunt gestionate în mod corespunzător, deșeurile biodegradabile sunt o resursă pentru îmbogățirea solului. Colectarea selectivă la sursă, în vederea creării bazei de compost de bună calitate, are nevoie de recipiente adecvate. Coșurile de compostare cu metoda bokashi oferă soluția pentru managementul eficient al acestor deșeuri pe tot parcursul anului. Colectarea și depozitarea resturilor se realizează în interiorul locuinței sau al sediului companiei, în recipiente de dimensiuni mici și medii.
Din punct de vedere legislativ, este bine de știut că gestionarea separată a deșeuri lor organice este obligatorie în România din 2021: legea 181/2020.
Avantajele unui set de compostare bokashi
Fiecare gospodărie produce o cantitate considerabilă de deșeuri biodegradabile, pe care am observat-o mai bine pe parcursul ultimului an în care am petrecut mai mult timp acasă.
Dacă vă doriți ca recipientul de gunoi să nu fie în permanență plin, aveți soluția de a reduce volumul deșeurilor organice din bucătărie, cu până la 25%, dacă le depozitați într-un coș de compostare Bokashi Organko. În plus, veți pune în aplicare și metoda de a le valorifica.
Ce include un pachet Bokashi Organko?
Fiecare pachet include coșul de compostare Bokashi Organko, 1 kg de accelerator de compost și accesorii precum ustensilă de presare, recipient de dozare, sită de scurgere, vas de scurgere.
Ce este metoda Bokashi
Să reamintim că aceste coșuri de compostare Bokashi Organko folosesc metoda bokashi, un sistem de compostare a deșeurilor organice bazat pe fermentare în mediu anaerob, realizată cu ajutorul unui coș cu o structură internă cu două compartimente și cu ajutorul microorganismelor benefice prezente în acceleratorul de compost dedicat. Prin utilizarea acceleratorului de compost, deșeurile organice încep un proces de fermentație (nu putrezesc) care le reduce volumul și le descompune în nutrienți eficienți pentru îmbogățirea solului.

Modele de coșuri de compostare Bokashi Organko dintre care puteți alegere pentru a începe compostarea acasă
Descoperiți în cele ce urmează beneficiile principale ale modelelor Bokashi Organko 1, Bokashi Organko 2 și Bokashi Organko 2 Ocean. Toate cele trei tipuri de coșuri de compostare Bokashi Organko sunt excelente pentru gestionarea deșeurilor biodegradabile, cu unele elemente de diferențiere pe care le vom prezenta mai jos.
Care este structura unui coș de compostare Bokashi Organko și cum funcționează?
Fiecare coș de compostare, din cele trei modele amintite, are două compartimente interne, separate printr-o sită, iar capacul se închide etanș. În compartimentul de sus se adaugă deșeurile organice peste care se presară acceleratorul de compost sub formă de tărâțe, Bokashi Biogen (inclus în pachet). Prin utilizarea acestuia, deșeurile organice încep procesul de fermentație care le reduce volumul și le descompune în nutrienți eficienți pentru sol. În plus, pentru că deșeurile organice nu putrezesc, acceleratorul de compost împiedică apariția mirosurilor neplăcute și permite păstrarea deșeurilor în acest coș în toată perioada necesară pentru a-l umple.
Lichidul Bokashi, rezultat în urma procesului de fermentație, se colectează în compartimentul din partea de jos a coșului. Sub formă nediluată, este o soluție naturală pentru curățarea canalelor de scurgere sau a foselor septice, în timp ce, diluat cu apă, devine un îngrășământ organic pentru udarea plantelor din grădina sau din interior.
Vezi aici ce resturi organice poti pune in cosul de compostare.

Bokashi Organko 1 – coș de compostare ideal pentru posesorii de grădini – 16 L
Datorită volumului mai mare, de 16L, Bokashi Organko 1 este popular în gospodăriile de dimensiuni mai mari și, prin urmare, este mai potrivit pentru persoanele cu propria grădină, în spațiu exterior sau pe balcon.
Permite gestionarea unei cantități mai generoase de deșeuri biodegradabile și producerea unei baze mai mari de materie organică fermentată.
Compartimentul pentru colectarea lichidului este mai generos, astfel că lichidul nu trebuie scurs la fel de des și ne permite să „uităm” pentru câteva zile de procesul de fermentație care este în curs de desfășurare.
.jpg)
Bokashi Organko 2 – varianta de design, compactă, ideală pentru bucătăriile urbane – 9.6 L
Bokashi Organko 2 este mai mic și are un design elegant, ceea ce îl face un accesoriu perfect pentru bucătăriile cu cerințe riguroase de design. Are o capacitate de 9,6 L. Puteți să-l păstrați comod sub chiuvetă sau să îl plasați pe blatul de bucătărie deoarece nu ocupă mult spațiu și se va îmbina armonios cu design-ul bucătăriei.
Caracteristica sa tehnică cea mai apreciată este o presă care permite utilizatorului să taseze ferm deșeurile organice din coș astfel încât procesul de fermentație să se desfășoare cât mai corect. O cantitate mai mică de oxigen în recipient reduce posibilitatea apariției mirosurilor neplăcute.
Deoarece Bokashi Organko 2 poate fi întotdeauna prezent în bucătărie, este foarte confortabil de utilizat. Lichidul din acest model trebuie golit în mod regulat, la 1-2 zile. Dar nu-ti face griji, îl poți folosi pentru a uda plantele sau ca soluție de curățare a canalelor de scurgere.
.jpg)
Bokashi Organko 2 Ocean – varianta compactă realizată din material reciclat de la plase de pescuit – 9.6 L
Acest coș de compostare este o declinare a modelului prezentat mai sus, Bokashi Organko 2.
Este un produs special, realizat integral din plastic reciclat, din care 50% material provenit de la plase de pescuit reciclate, culese din oceanele din întreaga lume. În acest fel, prin alegerea acestui model nu doar contribuim la colectarea selectivă și la valorificarea deșeurilor organice ca bază pentru compost, ci contribuim și la curățarea oceanelor. Va fi disponibil în curând.
.jpg)
Acceleratorul de compost
Un element esențial din pachetul de compostare bokashi sunt tărâțele bokashi îmbogățite cu microorganisme eficiente, care asigură un proces de fermentare reușit în interiorul compostorului și care trebuie adăugat după fiecare nou strat de deșeuri organice depuse. Deoarece metoda Bokashi presupune fermentare anaerobă, gazele care se produc în timpul fermentării sunt consumate de microbii eficienți din acceleratorul de compost, deci produsul contribuie la reducerea amprentei de carbon.
Cum se foloseste acceleratorul de compost bokashi:
se vor presăra in cos 20 ml de accelerator de compost înainte de a pune primul strat de deșeuri și se va repeta acțiunea după fiecare strat nou de deșeuri organice depozitate. Cantitatea recomandată este de minimum 20 ml de accelerator de compost la fiecare 5 cm de deșeuri.

De câte compostoare aveți nevoie?
Ei bine, totul se calculează în funcție de numărul de persoane din gospodărie, de cât de des gătiți și, prin urmare, câte deșeuri organice generați. În plus, aceia dintre voi care aveți o grădină cu legume sau plante aromatice, cu siguranță aveți nevoie de mai multe recipiente pentru a îmbogăți cantități mai mari de sol.
Persoanele cu un interes special pentru grădinărit pot avea până la șase sau chiar mai multe recipiente pentru a valorifica eficient toate deșeurile organice din locuință. Veți găsi propriul echilibru. Dacă nu sunteți siguri cu ce să începeți, optați pentru unul sau două coșuri de compostare și adăugați altele pe parcurs.
Dacă locuiți într-un apartament, două coșuri de compostare ar trebui să fie suficiente. În acest caz, vă recomandăm să optați pentru ambele modele Bokashi Organko, pe primul îl puteți păstra în bucătărie, iar pe celălalt îl puteți plasa într-o zonă umbrită a balconului.
.jpg)
Cum se folosește baza de compost pentru îmbogățirea solului
Cu ajutorul a două compostoare puteți asigura un proces continuu de compostare. Când un compostor este plin, se va închide și se va lăsa 14 zile pentru a completa procesul de fermentație.
În acest interval veți utiliza cel de-al doilea compostor pentru eliminarea deșeurilor organice zilnice. După ce au trecut cele 14 zile, masa de deșeuri se poate îngropa în pământ, unde va trece printr-un proces de descompunere aerobă și se va transforma în sol fertil în care se poate planta, sau se poate adăuga într-o ladă de compost sau în ghivece.
