Compostarea ca stil de viață

Rolul compostului în grădină

Am vorbit anterior despre importanța compostării acasă și despre coșurile de compostare, iar acum ne propunem  detaliem motivul principal pentru care este important să facem compost. În acest articol vom explica modul în care compostul îmbunătățește solul din grădină, structura sa fizică, chimică și biologică.

Compostul de înaltă calitate joacă un rol vital în succesul grădinăritului și este adesea considerat mult mai mult decât o simplă îmbogățire a solului. Reprezintă soluția accesibilă pentru majoritatea problemelor legate de solul grădinii și este foarte apreciat de grădinarii experimentați. Potrivit acestora, compostul este cel mai bun balsam pentru sol, disponibil în întreaga lume.

Dacă grădina nu are o problemă specifică, atunci compostul este cea mai utilă soluție pentru a-l pregăti înaintea unui nou sezon. Mai jos, veți descoperi care sunt beneficiile fizice, biologice și chimice pentru sol în urma acestui proces.

Beneficiile fizice ale compostării

Unul dintre principalele motive pentru care ar trebui să realizați compost este îmbunătățirea structurii solului.

Compostul are un impact pozitiv indiferent de tipul de sol în care este îngropat. Dacă solul este unul bogat în argilă, compostul îi va îmbunătăți drenajul și va facilita circulația aerului și scurgerea apei. Pe de altă parte, dacă pământul este prea nisipos, compostul va fixa retenția de apă. Este un scenariu win-win, în special pentru grădinile mai mari.

Beneficiile biologice ale compostării

Atunci când analizăm avantajele biologice ale compostării, microbii benefici sunt primii care ar trebui menționați. Organismele microscopice sunt motivul cheie pentru care ar trebui să faceți compost. Acestea produc mucus care ajută la adunarea particulelor din sol și permite aerului și apei să circule mai ușor. În plus, unii microbi ajută la reducerea bolilor plantelor, în timp ce alții produc ciuperci care vor permite rădăcinilor plantelor să se hrănească cu substanțe nutritive la care nu ar putea ajunge altfel.

Deși sunt cele mai importante, microbii nu sunt singurele organisme vii din compost. În timp ce baza pentru compost se descompune în grădină, în acest mediu vor pătrunde și numeroase insecte și râme. Toate ajută la aerisirea solului pe măsură ce se deplasează și fac parte din rețeaua complexă care asigură viața plantelor. Când mor, „își donează” corpurile materiei organice din sol.

Beneficiile chimice ale compostării

Haideți să ne aducem aminte de orele de chimie din liceu! Acolo am învățat că scara pH-ului variază de la 1 (foarte acid) la 14 (foarte alcalin). Deoarece majoritatea plantelor preferă un mediu neutru (7), este esențial pentru bunăstarea lor să crească într-un sol cu un pH apropiat de 7. Similar capacității sale de a îmbunătăți structura solului în fiecare direcție, compostul are, de asemenea, un mod excelent de echilibrare a pH-ul solului.

Deși procesul de compostare produce în sine diferiți acizi, pH-ul său ar trebui să fie aproape natural până la finalizarea procesului (aproximativ 6,5). Odată ce compostul este adăugat în sol, acesta influențează puternic pH-ul și îl face similar cu al său, făcând solurile alcaline mai acide, iar pe cele acide – mai alcaline. Mai mult decât atât, stabilizează nivelul pH-ului și îl împiedică să se schimbe brusc.

Un alt mare beneficiu chimic al compostării este acumularea de substanțe nutritive. De fapt, conține unele substanțe nutritive primare, cum ar fi azotul, fosforul și potasiul. Mai mult, poate conține niveluri scăzute de substanțe nutritive secundare, cum ar fi calciu, magneziu și sulf. Dar și mai important, compostul oferă solului micronutrienți vitali precum fierul, manganul, cuprul, zincul etc., esențiali pentru sănătatea plantelor.

Creșterea capacității de schimb de cationi a solului este un alt mare beneficiu chimic al compostării. Aceasta înseamnă că solul poate reține mai mulți nutrienți, ce vor hrăni pe viitor plantele.

Acestea fiind spuse, v-am convins să achiziționați un compostor pentru grădină?

Inapoi la lista

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.