Resturile organice depozitate în compostoarele de bucătărie Bokashi Organko și Bokashi Organko 2 fermentează cu ajutorul microorganismelor benefice EM-1, elemente specifice unei structuri sănătoare a solului, prezente în acceleratorul de compostare Bokashi Biogen.
Deșeurile alimentare depozitate în coș sunt fermentate ca primă etapă de transformare. Vor arăta aproximativ la fel ca atunci când le-ați pus. Mai târziu, când intră sunt amestecate cu substrat, vor începe să se integreze complet în sol.
Viteza de umplere a unui coș poate varia în funcție de stilul de viață și de cantitatea de resturi organice generate în locuință. În medie, o famile cu 4 persoane poate umple un coș de compostare în 2-4 săptămâni.
La temperatura camerei, între 20 și 30 de grade. Este indicat să depozitați bokashi în interior, în bucătărie, de exemplu, pentru a reduce variațiile de temperatură.
Evitați lumina directă a soarelui sau temperaturile de îngheț.
Atunci când s-a umplut, coșul Bokashi Organko se va închide și se va lasă 14 zile pentru a completa procesul de fermentație. La finalul procesului de fermentație se va obține o masă compactă de resturi, cu această consistență.
Atunci când s-a umplut, coșul Bokashi Organko se va închide și se va lasă 14 zile pentru a completa procesul de fermentație. La finalul procesului de fermentație se va obține o masă compactă de resturi, cu această consistență.
După ce au trecut cele 14 zile, baza de resturi obținută:
- Se poate îngropa în sol, unde va trece printr-un proces de descompunere aerobă și se va transformă în pământ fertil în care se poate planta. Află din acest video cum.
- Se poate adaugă într-o ladă de compost, contribuind la procesul de compostare.
- Se poate plasa într-o jardinieră sau în ghivece de dimensiuni mai mari, amestecându-se cu substrat.
Setul de două compostoare este ideal pentru asigurarea circuitului continuu de colectare a resturilor biodegradabile.
In medie, 1-2 luni.
Fie că vorbim de o grădină spațioasă sau de un balcon cu plante de apartament, recomandăm ca baza de compost să fie îngropată în sol, pentru a deveni îngrășământ de calitate pentru plante. Dacă nu acesta este scopul utilizării compostorului sau nu există spațiul necesar unui astfel de proces, masa fermentată în urma procesului Bokashi poate fi aruncată în recipientul dedicat resturilor organice. In timpul procesului de fermentare se obține lichidul Bokashi care va servi ca îngrășământ natural sau curățator organic pentru canelele de scurgere.
Este o oportunitate excelentă de a finaliza procesul de fermentare în interiorul compostorului. Înainte de a pleca, îți recomandăm ca lichidul din compostor să fie scurs. Asigură-te că există suficientă cantitate de accelerator de compost deasupra resturilor organice și că capacul este închis etanș. Apoi, poți să nu mai ai griji până la sfârșitul vacanței. În timpul vacanței tale, microorganismele vor prelucra deșeurile organice și vei putea să le folosești în grădină de îndată ce te întorci.
Totul depinde de scopul și utilitatea pe care dorești să o conferi resturilor organice. Dacă scopul este fermentarea și obținerea bazei de compost, ar fi imposibil la această frecvență. Cu toate acestea, poți lua oricând Bokashi Organko acasă cu tine și poți finaliza procesul de fermentare acolo.
Compostorul trebuie curățat numai după ce a fost golit. Este suficient să fie clătit, pur și simplu, cu apă curentă. Nu trebuie adăugat detergent, deoarece poate distruge microorganismele și astfel poate perturba mediul natural creat în compostor. Compostorul Bokashi Organko 2 poate fi spălat în mașina de spălat vase.
În compostoarele Bokashi Organko se pot introduce toate tipurile de resturi organice, precum fructe și legume, coji de citrice și banane, mâncare gătită, carne preparată sau crudă, pește, iaurt, brânză, ouă, oase mai mici, pâine, zaț de cafea, pliculețe de ceai, flori și cantități mai mici de hârtie tisulară.
Nu trebuie introduse în compostor lichide (apă, lapte, suc, oțet, ulei), hârtie, plastic, oase mari, cenușă sau fecale de animale.
Da, se poate adăuga în compostoarele Bokashi Organko zaț de cafea.
Da, diverse tipuri de coji pot fi adăugate în compostoarele Bokashi Organko și Bokashi Organko 2. Recomandăm ca resturile organice să fie tăiate în bucăți mai mici, astfel încât fermentarea să fie mai eficientă.
Nu expuneți produsele la lumina directă a soarelui sau la temperaturi de îngheț, temperatura optimă pentru microorganismele benefice din accelerator fiind de 20 de grade Celsius. Nu recomandăm să fie amplasate în grădină, deoarece lumina soarelui poate deteriora compostorul, iar daunele vor fi observate în timp. Un loc mai bun pentru depozitare ar fi sub blatul bucătăriei sau lângă coșul de gunoi, într-un spațiu de interior.
Îti recomandăm să faci alegerea care va asigura un proces continuu de colectare separată a resturilor biodegradabile și valorificarea lor ca baza pentru compost.
Atunci când folosești coșul pentru a îmbogăti solul grădinii, fie ea în curte, pe balcon sau în spații special amenajate, după ce ai umplut primul coș presari 2 măsuri de accelerator de compost, îl închizi etanș și nu-l deschizi timp de cel puțin 14 zile (timp în care are loc procesul de fermentație specific metodei bokashi).
În acest interval utilizezi celălalt compostor pentru colectarea resturilor biodegradabile zilnice. În acest scenariu, te va ajuta să ai două coșuri de compostare.
Iar dacă vrei să testezi metoda bokashi sau să beneficiezi de un recipient eficient în care să colectezi separat deșeurile biodegradabile ale casei tale, poți începe cu un coș de compostare și decizi pe parcurs când este momentul potrivit să îl adaugi pe al doilea.
În 1982, dr. Teuro Higa de la Universitatea Ryukyus din Okinawa, Japonia, a început să studieze influența unui grup specific de microorganisme benefice naturale – Effective Microbes – EM, cu capacitatea de a revigora, restabili și conserva.
Acest grup de microorganisme este compus din bacterii și ciuperci anaerobe, prin urmare preferă mediile fără origen. Cu acest grup de microorganisme prezente în mod natural în natură se inoculează tărâțele de grâu, sau alte tipuri de tărâțe – aceasta este forma de prezentare.
Cu ajutorul acestora, in coșul bokashi are loc un proces de fermentare care nu permite resturilor să putrezească, deci își păstrează calitățile nutritive necesare pentru îmbogățirea solului.
Făcând o paralelă, #Bokashi este o metodă similară cu unele dintre obiceiurile noastre, procesarea resturilor organice fiind asemănătoare metodelor prin care realizăm alimente fermentate: murături, iaurt sau maia de pâine.
În pachetul fiecărui produs se află un recipient gradat care vă va ajuta să dozați cantitatea necesară:
- Înainte de a introduce primele resturi organice în compostor, se presară 20 ml de accelerator pe sita din interiorul acestuia.
- Se adaugă 20 ml de accelerator după fiecare strat nou de 5 cm de resturi organice. Adăugați resturi și accelerator în straturi până când coșul se va umple. Prin procesul de fermentație se reduce volumul resturilor organice cu aprox 25% (obțineți lichidul bokashi), de aceea veți observa și că resturile adăugate se vor tasa de la o depunere la alta și vor elibera o mica parte din spațiul ocupat anterior.
- Atunci când coșul de compostare este plin, deasupra ultimului strat de resturi se adaugă 2 măsuri de 20 ml de accelerator, se închide si de lasă la fermentat minimum 14 zile pentru a închide precesul de fermentație necesar bazei de compost înainte de a fi adăugată în sol/ jardinieră.
Da. Microorganismele sunt parte a unei structuri sănătoase, naturale, a solului.
Este recomandat ca acceleratorul de compost Bokashi Biogen să fie utilizat in maximum 6 luni de la data deschiderii pachetului. Un pachet este, in medie, suficient pentru trei luni de utilizare.
Acceleratorul de compost Bokashi Biogen poate fi achiziționat de pe site-ul nostru, www.bokashi.ro, sectiunea SHOP.
Departamentele Skaza de cercetare și inovare a efectuat analize privind utilizarea tărâțelor din acceleratorul de compost Bokashi Biogen și importanța acesteia. Tărâțele Bokashi sunt ingredientul cheie pe parcursul întregului proces de fermentare, motiv pentru care sugerăm să nu fie înlocuit cu un alt amestec improvizat în casă, care ar putea să nu dea rezultatele dorite, iar alimentele să nu fermenteze corect. Microorganismele benefice din acceleratorul de compost Bokashi Biogen împiedică alimentele să putrezească și să atragă insecte, iar, pe de altă parte, ele contribuie la producerea lichidului Bokashi care poate fi folosit ca îngrășământ natural (diluat) sau soluție de curățat pentru canalelor de scurgere.
Lichidul Bokashi este plin de microorganisme și substanțe nutritive. Poate fi diluat cu apă și utilizat pentru udarea plantelor din ghivecele de apartament sau din grădină, fiind un îngrășământ excelent. NEDILUAT, lichidul Bokashi NU TREBUIE folosit pentru udarea plantelor! Un alt mod de întrebuințare este pentru igienizarea toaletelor sau a instalațiilor de purificare. Microorganismele benefice vor dizolva orice rest de hârtie igienică, grăsime precum și resturi de detergenți sau pulbere de spălat. Lichidul poate fi turnat și în chiuvetă sau lavoar pentru a preveni acumularea de grăsimi și alte substanțe în sifoane. În acest fel, vor rămâne întotdeauna curate și funcționale.
Cantitatea de lichid Bokashi care va fi obținută depinde de varietatea resturilor organice introduse în compostor. De exemplu, o mulțime de fructe adăugate vor oferi mult lichid, în timp ce o cantitate mai mare de mâncare gătită, legume sau pâine adăugată în compostor va face ca această cantitate de lichid Bokashi să fie mai redusă. Cantitatea de lichid bokashi produsă nu este un indicator care să ne arate dacă sistemul funcționează sau nu și nici nu se va obține o cantitate mai mare dacă adăugăm mai mult accelerator de compost în compostor, altfel decât este indicat în instrucțiuni.
In medie, prima cantitate de lichid bokashi ar trebui să apară într-un interval de 7-10 zile atunci când sunt urmați pașii de utilizare.
Ambele compostoare – atât Bokashi Organko cât și Bokashi Organko 2 – sunt fabricate astfel încât lichidul Bokashi să se colecteze intr-un compartiment dedicat, situat in partea de jos a compostorului. La modelul Bokashi Organko 1 este separat de restul cosului printr-o sita, iar modelul Bokashi Organko 2 este dotat cu un recipient interior cu găuri în partea de jos.
Lichidul bokashi este unul din rezultalele procesului de compostare care are loc în interiorul coșului Bokashi Organko. Conține microorganisme benefice și substanțe nutritive, iar atunci când este diluat cu apă devine un fertilizant excelent pentru plantele din grădină sau ghivece. 1dl = 100 ml.
În cazul în care obțineți mai mult lichid Bokashi decât puteți utiliza deodată, îl puteți stoca folosind un recipient cu închidere ermetică, pe care este necesar să-l depozitați într-un loc întunecat și răcoros. Urmând aceste instrucțiuni simple cu privire la modul de depozitare al lichidului Bokashi, acesta poate fi păstrat până la o lună de zile.
De exemplu, puteți folosi o sticlă, asigurați-vă că o umpleți bine sau eliminați aerul ramas (în cazul uneia din plastic). Apoi depozitați-o într-un loc întunecat și răcoros.
În cazul în care observați că lichidul Bokashi a dezvoltat un miros urât, acesta nu mai este potrivit pentru utilizare. Același lucru este valabil și dacă apare orice alt fel de mucegai (în afară de mucegaiul alb, în cantități mici). În cazul în care apare puțin mucegai alb deasupra, puteți pur și simplu să-l îndepărtați și să utilizați în continuare lichidul Bokashi.
În cazul în care observați mucegai de alte culori, lichidul NU mai este potrivit pentru utilizare.
Compostorul Bokashi Organko este conceput pentru a se sigila foarte bine. Este necesar să închideți capacul după fiecare utilizare, în special în timpul unui proces de fermentație de 14 zile. Nu am întâlnit cazuri care să raporteze prezența șoarecilor la utilizarea Bokashi Organko, așa că vă recomandăm să urmați instrucțiunile cu precizie, iar rezultatul ar trebui să fie unul care să vă mulțumească.
În cazul în care compostorul dvs. este utilizat corect, conținutul acestuia nu ar trebui să miroasă. Poate avea mirosul de legume și fructe care au fost colectate și puse în el, dar nu ar trebui să aibă un miros neplăcut.
Totuși, dacă se întâmplă acest lucru, înseamnă că ceva nu a funcționat în timpul procesului de colectare a deșeurilor: poate capacul nu a fost închis corect (trebuie să fie mereu închis ermetic, cu exceptia momentelor când adăugați resturile organice) sau stratul superior al deșeurilor nu a fost acoperit cu suficiente tărâțe pentru compostare. De asemenea, trebuie să verificați dacă ați golit tot lichidul Bokashi. În cele din urmă, asigurați-vă întotdeauna că resturile organice sunt bine presate pentru a preveni formarea de buzunare de aer, deoarece acestea pot elibera un miros neplăcut.
Dacă mirosul devine vreodată foarte neplăcut, goliți-vă compostorul în compostul de grădină sau în recipientul exterior pentru deșeuri biologice, clătiți-l bine cu apă (fără detergent) și începeți din nou.
Pelicula care apare poate fi deschisă la culoare (albă) sau de culoare închisă. Mucegaiul alb poate apărea atunci când umpleți compostorul foarte încet și există mult aer în el. Mucegaiul alb este benefic. Dacă vă deranjează, puteți pune o bucată de hârtie groasă deasupra deșeurilor după ce ați acoperit-o cu tărâțe pentru compost.
Mucegaiul de culoare închisă apare atunci când procesul de compostare nu a decurs corect. Câteva cauze pot fi: nu ați ținut recipientul închis, ați adăugat prea puțin accelerator de compostare, ați adăugat accelerator în mod neregulat sau ați neglijat să scurgeți lichidul Bokashi la timp. În acest caz, goliți compostorul în grădina dvs., adăugați o cantitate generoasă de accelerator, acoperiți-le cu sol și lăsați-le timp de 4 săptămâni. Îl puteți folosi în grădina dvs. după trecerea perioadei de timp.”
Metoda bokashi nu presupune o descompunere completă a resturilor, forma și culoarea acestora se vor distinge la finalizarea procesului, însă volumul lor se va reduce, iar descompunerea completă se va finaliza prin amestecul cu substrat (atunci când conținutul coșului este adăugat într-o jardinieră) sau în sol atunci când este îngropat în sol.
În acest video explicăm pașii.